Greek English
Αρχική Σελίδα / Ανακοινώσεις / Τρέχουσες
Print this page

Τρέχουσες

 

02/04/2015
Η Κακοπετριά πρώτο χωριό που ηλεκτροδοτήθηκε το 1927

Η Κακοπετριά ήταν πρωτοπόρος στην παραγωγή ηλεκτρισμού, αφού ήταν το πρώτο χωριό που ηλεκτροδοτήθηκε χάρις στον Κακοπετρίτη Χρίστο Βασιλείου ο οποίος το Σεπτέμβριο του 1927 ηλεκτροδότησε το χωριό του.

Η Κακοπετριά απέκτησε χάρις τον Βασιλείου τον πρώτο ηλεκτρικό σταθμό. Ο Βασιλείου από μαραγκός έγινε ηλεκτρολόγος ένα  επάγγελμα που μετατράπηκε σε υποκοριστικό και τον συνόδευε, αφού στο χωριό ήταν γνωστός με αυτό το όνομα.

Ο Βασιλείου εμπνεύστηκε από το μικρό ηλεκτρικό σταθμό του Αμιάντου που παρήγαγε ρεύμα για τις ανάγκες του μεταλλείου. Εντυπωσιάστηκε και σαν πολυτεχνίτης που ήταν αποφάσισε να κατασκευάσει ένα παρόμοιο σταθμό στην Κακοπετριά.

Κατεβαίνοντας στην Κακοπετριά από τον Αμίαντο  έβαλε μπρος για το μεγάλο του εγχείρημα. Μαζί με τη γυναίκα του Ορθοδοξία (Δοξού), κατασκεύασαν το Σταθμό διαθέτοντας ολόκληρο το «μάλι» την περιουσία τους δηλαδή. Αρχικά έστησαν ένα πύργο – χοάνη ο ποίος ήταν ξύλινος και έπειτα από ορισμένες δοκιμές και πειράματα τον μετέτρεψαν σε τσιμεντένιο. Η εγκατάσταση έγινε πάνω στην όχθη του ποταμού Κλάριου (Καρκώτης) και σε ένα κομμάτι γης που παραδόθηκε από την Αρχιεπισκοπή.

Η μεγάλη στιγμή

Όταν όλα ήταν έτοιμα προέβη σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις σε μερικά σπίτια. Η μεγάλη στιγμή έφτασε στις 27 Σεπτεμβρίου 1927. Στην πλατεία του χωριού Κακοπετρίτες και ξένοι συγκεντρώθηκαν και ανέμεναν εάν θα πετύχαινε το εγχείρημα του Βασιλείου. Μόλις νύχτωσε ο ηλεκτρολόγος έβαλε μπρος .

Το νερό έπεφτε με ορμή γοργά – γοργά στη «φτερωτή» και γεννήθηκε το φως μέσα στη νύχτα. Η Κακοπετριά απέκτησε ηλεκτρικό ρεύμα αλλά τα πρώτα χρόνια μόνο 30 σπίτια έπαιρναν ρεύμα. Αρχικά, ο  ηλεκτρολόγος παρήγαγε ρεύμα το καλοκαίρι μέχρι τις 1 το μεσημέρι τους χειμερινούς μήνες και λιγότερες ώρες το καλοκαίρι, αφού το νερό ήταν λιγοστό.  Μάλιστα, το ίδιο νερό που χρησιμοποιείτο στο Σταθμό έπαιρναν και οι αγρότες για την άρδευση των κτημάτων τους.

Του έκοβαν το νερό

Οι αγρότες του έκοβαν το νερό για να ποτίσουν με συνέπεια να διακόπτεται η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και ο «ηλεκτρολόγος» έτρεχε στα χωράφια να βρει τους υπαίτιους. Σε μια περίπτωση τσακώθηκε με κάποιο συγχωριανό του του έσπασε το χέρι και οδηγήθηκε στο Δικαστήριο το οποίο τον καταδίκασε με 100 λίρες πρόστιμο.

    Ο γιος του Ανδρέας συνέχισε από το 1947 την παράδοση και προχωρούσε στην εγκατάσταση  ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.  Σταδιακά τοποθετήθηκαν πετρελαιομηχανές για την παραγωγή ρεύματος σε εγκαταστάσεις δίπλα από το σινεμά «Ορφέας». Όταν οι απαιτήσεις του χωριού μεγάλωναν οι πετρελαιομηχανές εργάζονταν  το καλοκαίρι και  ο υδροηλεκτρικός σταθμός το χειμώνα.

Στα χέρια της ΑΗΚ

Με την πάροδο των χρόνων πέρασε το 1954 ένα νομοσχέδιο που προνοούσε ότι τα συμβόλαιο για την παροχή ρεύματος θα τερματίζονταν. Η επιχείρηση του Χρίστου Βασιλείου βρέθηκε στ δικαιοδοσία της ΑΗΚ. Ο γερο – Χρίστος πέθανε το 1980 σε ηλικία 84 ετών.

Πηγή: Το βιβλίο 50 χρόνια Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Designed & Developed by NETinfo Plc