Στη μέση του «Παλιού Χωριού», είναι κτισμένη η εκκλησία που είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα. Κτίστηκε το 15ον αιώνα (1520) και είναι στον ίδιο αρχιτεκτονικό ρυθμό με τα δύο άλλα εκκλησάκια του χωριού, της Παναγίας της Θεοτόκου και του Αγίου Γεωργίου του Περαχωρίτη. Μέχρι το 1994, λειτουργούσε καθημερινά, αφού εθεωρείτο η κεντρική εκκλησία του χωριού.
Είναι ορθογώνια εκκλησία, Βασιλικού και με στοιχεία Βυζαντινού Ρυθμού. Έχει την άνεση να φιλοξενήσει γύρω στους 100 – 150 πιστούς. Εξωτερικά είναι πετρόκτιστη και ασπρισμένη.
Οι κάτοικοι έκαμαν επέκταση της εκκλησίας το 1880 και το 1960, γιατί το χωριό συνεχώς μεγάλωνε. Όταν έσκαψαν το πάτωμα βρήκαν πολλά κομμάτια τοιχογραφιών, που σίγουρα προέρχονται από την εκκλησία αυτή. Μάλιστα διάβασαν και το όνομα του αγιογράφου που λεγόταν Συμεών Αυξέντης. Είναι γνωστός από τις τοιχογραφίες των ναών της Παναγίας της Θεοτόκου και του Αρχαγγέλου στη Γαλάτα.
Το εικονοστάσι είναι κατασκευασμένο από ξύλο και σκαλιστό, όπως επίσης και τα δύο ψαλτήρια που υπάρχουν στο ναό.
Υπάρχουν διάφορες αξιόλογες παραστάσεις, του 16ου και 17ου αιώνα.
Το εικονοστάσι είναι διαφόρων χρονολογιών. Αρχαιολογική αξία συγκεντρώνουν τα ακόλουθα:
α. Το Βημόθυρο. Παριστάνει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και κάτω, τους Ιεράρχες Βασίλειο, Γρηγόριο και Νικόλαο.
β. Η Σταύρωση. Είναι έργο του 16 ου αιώνα αρκετά καλής Βυζαντινής τέχνης.
γ. Η εικόνα του Χριστού. Είναι μεγάλη και φορητή. Η εικόνα αυτή μεταφέρθηκε από το ξωκλήσι της Παναγίας της Αποθεριώτισσας.
δ. Η εικόνα της Παναγίας. Είναι μια ωραιότατη εικόνα. Μεταφέρθηκε κι αυτή από το ξωκλήσι της Αποθεριώτισσας.
ε. Η εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Είναι πολύ αρχαία εικόνα, πιθανόν του 16ου αιώνα. Είναι ζωγραφισμένη σε σκληρή μεμβράνη και είναι φορητή.
στ. Η εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Μεταφέρθηκε από το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου και είναι εξαιρετικής τέχνης.
Στην εκκλησία του Σωτήρος, γίνονται συνήθως, όλα τα απόδειπνα του πενηνταημέρου των νηστειών.
Λειτουργεί τώρα 5-6 φορές τον χρόνο . Η αφιερωμένη εικόνα του Σωτήρος, που δεν είναι και πολύ παλιά, βρίσκεται σε ειδικό προσκυνητάρι στο κέντρο του ναού.
Γιορτάζεται στις 6 Αυγούστου όπου γίνεται και η λιτάνευση της αγίας εικόνας του.
|