To δάσος μέσα στα όρια του χωριού, έχει μια έκταση 25.550 εκτάρια. Το δάσος αυτό καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της οροσειράς του Τροόδους κι είναι όλο Εθνικό Δασικό Πάρκο.
Είναι ένα από τα πιο όμορφα δάση της Κύπρου και έχει όλες τις φυσικές ομορφιές, με μονοπάτια της φύσης και δρόμους. Τα κυριότερα μονοπάτια μελέτης της φύσης είναι:
1. Το μονοπάτι που ξεκινά από την Ξυλόβρυση Τροόδους – Μνήματα των Επισκόπων και καταλήγει στο Αποθέρι. Στον παλιό καιρό ήταν η κύρια οδός προς το Τροόδος.
2. Το μονοπάτι που ξεκινά από Καννούρες – Πεζουνόκρεμμο και καταλήγει στον Άγιο Νικόλαο της Στέγης.
Οι κυριότερες τοποθεσίες του δάσους είναι: Λαξιά του Κουφού, Σκοτινή, Αποθέρι, Πεζουνόκρεμμος, Ζουμί, Νερόν του Πεύκου, Κοκκινόροτσος, Τρουλλίν του Μουχτάρι, Λιβάδι Παπαφιλίππου, Πίτερα, Μνήματα των Επισκόπων, Άλας, Πλατάνια, Καρβουνάς, Πικρομηλούδι, Καννούρες και Φτερικερή.
Τα κυριότερα είδη δένδρων και θάμνων είναι: Από το χωριό μέχρι τον Πάνω Αμίαντο υπάρχει η Τραχεία Πεύκη και από εκεί μέχρι τις κορυφές του Ολύμπου είναι η Μαύρη Πεύκη και τα κυπαρίσσια του Τροόδους (Αόρατοι). Οι δύο ποταμοί, έχουν στις όχθες τους Πλατάνια και Σκλήδρους. Εντυπωσιακά είναι τα πλατάνια στο δασικό σταθμό Πλατανιών. Οι κυριότεροι θάμνοι είναι Λατζιές, Αντρουκλιές, Σφενταμιές, Στερακιές, Αγριομηλιές, Αγριοτριανταφυλιές και Ξυσταριές.
Τα περισσότερα χωριά της Σολιάς και της Πιτσιλιάς, παίρνουν πόσιμο νερό από το δάσος αυτό. Από το δάσος πηγάζουν δύο ποταμοί, ο Γαρίλλης και ο Καρκώτης, που ενώνονται στο χωριό και σχηματίζουν τον Κλάριο ποταμό, που δίνει ζωή στην κοιλάδα της Σολιάς.
Κοντά στο χωριό υπάρχει ένας κατασκηνωτικός και ένας εκδρομικός χώρος, κοντά στο δασικό σταθμό Πλατάνια. Αυτός ο σταθμός, είναι η έδρα τριών δασικών περιφερειών του δάσους Τροόδους, της Λεμεσού και Αδελφοί.
Στην τοποθεσία Μούττη των μνημάτων, πάνω από τα Μνήματα των Επισκόπων, λειτουργούσε το πρώτο πυροφυλάκιο του δάσους Τροόδους. Τότε που τα μηνύματα για πυρκαγιές, μεταφέροντο με τον έναν από τους δύο πυροφύλακες, ο οποίος έτρεχε και μετέφερε το μήνυμα για πυρκαγιά, στο δασικό σταθμό Πλατάνια. Σήμερα η πυροπροστασία του δάσους γίνεται από το πυροφυλάκιο Τροόδους. Τα μηνύματα γίνονται με τηλέφωνα, ασυρμάτους και κινητά τηλέφωνα.
Επί τουρκοκρατίας, στην περιοχή του δάσους υπήρχαν πισσοκάμινα, που επεξεργάζονταν την πίσσα. Έναν απ’ αυτά, σώζεται δίπλα από την τοποθεσία Περβόλι. Ένα άλλο στην τοποθεσία Ατσουποκάμινο, δίπλα από το Πικρομηλούδι και τρίτο στην τοποθεσία Καμινούδι.
Στις τοποθεσίες, Νερό του Πεύκου και Καννούρες, υπήρχαν και λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα, μεταλλεία Χρωμίου, τα οποία ήταν υπόγεια. Κοντά στον Άγιο Νικόλαο της Στέγης, λειτουργούσε το εργοστάσιο επεξεργασίας του Χρωμίου. Σ’ αυτά τα μεταλλεία, έβρισκαν δουλειά πολλοί κάτοικοι του χωριού και της γύρω περιοχής.
|