Καρτερούνι.
Βρίσκεται στα βόρεια του χωριού. Εδώ υπάρχουν ερειπωμένες μάντρες. Μέχρι το 1945 ζούσαν εδώ βοσκοί.
Αρχάγγελος.
Η τοποθεσία αυτή βρίσκεται κοντά στο Καρτερούνι . Πήρε το όνομα της από το ερειπωμένο σήμερα παρεκκλήσι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Πιθανό να είναι κτίσμα του 11 ου αιώνα και της ίδιας χρονικής περιόδου με το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου της Στέγης. Η εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που είναι θαυμάσιας τέχνης και ζωγραφισμένη σε μεμβράνη μεταφέρθηκε στην εκκλησία του χωριού.
Άγιος Γεώργιος.
Η τοποθεσία αυτή βρίσκεται κοντά στο Καρτερούνι και στον Αρχάγγελο. Το όνομά της το οφείλει στο επίσης ερειπωμένο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Στην εκκλησία του χωριού θα δούμε την θαυμάσια εικόνα του Αγίου Γεωργίου, που μεταφέρθηκε εκεί γύρω στο 1900 και είναι έργο του 1779.
Κουφολιές.
Η τοποθεσία αυτή πήρε το όνομα της από τις πολλές ελιές που ήταν γέρικες με πολλές κουφάλες.
Αποθέρι – Αποθέρκα ή Παναγία η Αποθεριώτισσα.
Η ονομασία πιθανό να προήλθε από το τελευταίο θέρισμα που έκαναν οι γεωργοί, γιατί το μέρος εδώ είναι το ψηλότερο που έσπερναν και τα σπαρτά ωρίμαζαν και τα θέριζαν αργότερα από τα άλλα. Η τοποθεσία βρίσκεται νότια του χωριού.
Αγία Άννα.
Η τοποθεσία αυτή βρίσκεται βορειότερα της Παναγίας της Αποθεριώτισσας. Υπήρχε παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Αγία Άννα.
Μνήματα των Επισκόπων.
Η τοποθεσία αυτή βρίσκεται νότια του χωριού. Έχει αυτό το όνομα, διότι κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας οι τρεις Μητροπολίτες της Κύπρου παραθέριζαν στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου της Στέγης όταν οι Καραμάνοι έφτασαν για να λεηλατήσουν και να σφάξουν. Οι Μητροπολίτες απομακρύνθηκαν από την περιοχή, αλλά οι Καραμάνοι τους έφτασαν και τους σκότωσαν στην περιοχή αυτή.
Πίτερα.
Βρίσκεται κοντά στα Μνήματα των Επισκόπων. Στην περιοχή αυτή αφθονεί ο αμίαντος, που η υφή του μοιάζει με τα πίτερα. Οι παλιοί χωρίς να ξέρουν τι ήταν, ονόμασαν την περιοχή πίτερα.
Έσσω Γειτονιά.
Στα ανατολικά του χωριού υπήρχε μια γειτονιά με λίγα σπίτια. Λεγόταν Έσσω γειτονιά, επειδή ήταν αρκετά μέσα από το άλλο χωριό προς την πλαγιά του βουνού. Η περιοχή αυτή λέγεται και «του Πιτσιλλή».
Άλιγνος ή Άλινος .
Βρίσκεται στα βόρεια του Αγίου Νικολάου. Η λέξη άλινος, ίσως να προήλθε από το λινός, που σημαίνει πατητήρι σταφυλιών. Η περιοχή αυτή καλυπτόταν με πάρα πολλά αμπέλια και το κρασί της Κακοπετριάς ήταν ονομαστό στη Κύπρο και στο εξωτερικό. Τα πολλά πατητήρια βρίσκονται μέσα στο δάσος για να μην μπορούν οι Τούρκοι να τα βλέπουν και να θέλουν φόρους και να αποφεύγονται ανεπιθύμητες επισκέψεις από τους Καραμάνους που λεηλατούσαν.
Σκοτεινή.
Στα Νοτιοδυτικά της Έσσω Γειτονιάς εκτείνεται πυκνό δάσος που έχει το όνομα Σκοτεινή. Πιθανό το όνομα να προήλθε από την πυκνή σκιά ή σκοτεινιά που προκαλεί το πυκνό δάσος.
Παρπέρηδες.
Η τοποθεσία αυτή βρίσκεται λίγο πιο πίσω από την τοποθεσία Σκοτεινή.
Παίσενας.
Βρίσκεται στα Νοτιοδυτικά της Σκοτεινής.
Γεράμπελος.
Η τοποθεσία αυτή βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του χωριού και του Αγίου Νικολάου. Πήρε την ονομασία του από τα πολλά γέρικα και παλιά αμπέλια που υπήρχαν εδώ.
Γεφυρούδι.
Η περιοχή κοντά στο Αποθέρι λέγεται Γεφυρούδι, γιατί παλιά υπήρχε μικρό γεφύρι.
Σιακά.
Μεταξύ του Αγίου Νικολάου και του Γεφυρουδιού, εκτείνεται το δάσος με το όνομα Σιακά. Αυτό ίσως σημαίνει βουνό που σκιάζει.
Πικρομηλούδι.
Μεταξύ Τροόδους και Πιτέρων είναι μια περιοχή με πολλές αγριομηλιές.
Ατσουποκάμινον.
Στην περιοχή αυτή που βρίσκεται μεταξύ Πικρομηλουδιών και Καννούρων υπήρχε καμίνι από το οποίο έβγαζαν πίσσα από το ρετσίνι του πεύκου. Το καμίνι αυτό πιθανό να ανήκε σε κάποιον Ατσουπάν ή Ατζουπάν. (Επίθετο μικρόσωμου, άτακτου ή ασχημομούρη και ενοχλητικού ανθρώπου).
Μάντρα.
Στην Νοτιοδυτική πλευρά του Τροόδους βρίσκεται η τοποθεσία Μάντρες που κυριολεκτεί. Διακρίνονται τα χαλάσματα παλιάς μάντρας.
Χαντάρες.
Στα βορειοδυτικά της περιοχής Μάντρα και κοντά στην τοποθεσία
Φτεριτζιερή υπάρχει μια απότομη πλαγιά με την ονομασία Χαντάρες. Το ρήμα χανταρίζω στην Κυπριακή διάλεκτο σημαίνει τον πολύ θόρυβο που προκαλεί το νερό που κατεβαίνει με μεγάλη ορμή.
Φτεριτζιερή.
Η περιοχή αυτή βρίσκεται στα βορειοδυτικά της περιοχής Μάντρα και καλύπτεται από φτερίτζια (αγριοφτέρυχα).
Λιβάδι του Παπαφιλίππου.
Ανατολικά των Χαντάρων υπάρχει μια περιοχή που είναι σαν λιβάδι.
Καλύφη του Κάμπου.
Βρίσκεται πιο πάνω από το Αποθέρι και είναι μια μικρή πεδιάδα – κάμπος.
Αελάς ή Αελάες ή Αγελάδες.
Περιοχή που βρίσκεται στα νότια του χωριού προς τον Άγιο Νικόλαο. Στην τοποθεσία αυτή έγιναν το 1938 ανασκαφές και ανακαλύφθηκε βωμός πάνω στον οποίο υπήρχαν αρκετά πήλινα αγάλματα και αγγεία. Στην μέση του βωμού υπήρχε χάλκινη αγελάδα. Πιθανό η ονομασία Αγελάδες να προέκυψε από την αγελάδα αυτή.
Μοναστηρκώτικα.
Λίγο πιο πάνω από τις Αελάες βρίσκεται η τοποθεσία αυτή. Φαίνονται πολλά ερείπια. Πιστεύεται πως εδώ ήταν υποστατικά και κτηματική περιουσία του Αγίου Νικολάου της Στέγης.
Καππάδουκας.
Είναι μια περιοχή κοντά στον Μύλο της Γωνιάς. Είναι άγνωστο γιατί πήρε αυτό το όνομα. |